Tulevat tapahtumat

Painovoima on mukana monessa!
You can find us at these events.

 

Entisen Lahden Taideinstituutin tila Sammonkadulla on nykyisin luova kaupunkikeskus täynnä tekijöitä ja uutta elämää. Tule tutustumaan rakennukseen ja sen toimijoihin avointen ovien päivänä lauantaina 4. toukokuuta! Tiedossa myös osallistavaa ohjelmaa sekä Painovoima Bitesin vohvelibaari, tiskin takana kesän 2019 uusi kahvilatoimija!

1. KERROS
– pohjakerroksen paperipaja toiminnassa eli mahdollisuus nähdä paperinvalmistusta livenä, paikalla pajamestari, taidegraafikko Pekka Litmanen
– entisen Puro Cafén ja Tuutti-kahvilan tiloissa Painovoima Bites -pop up vohvelibaari, tervetuloa herkuttelemaan ja tutustumaan kesän 2019 rantakahvilatoimijaan Casperiin!

2. KERROS
– Mari Rajaniemi Photographyn studion avajaiset, jossa mm. arvontaa, tarjouksia, herkkuja ja ohjelmaa lapsille

5. KERROS
– korumuotoilija Laura Turkulainen työskentelee omassa työtilassaan
– Painthouse Lahti -taiteilijayhteisö, josta paikalla mm. Laura Ruotsalainen
– peilisalissa Soul soul – yoga & vision Yin&Yang & Runo -tunti
– Elämän reseptikirjan kehittänyt suomenranskalainen kuvataitelija ja ekspressiivisen taideterapian taideterapeutti Taina de Carvalho ohjaa lyhyitä työpajoja reseptikirjan teemoilta vanhempi-lapsi pareille (yli 7-vuotiaat)
– silkkipaino- ja monotypia-työskentelyä grafiikanpajalla, paikalla mm. Lahden Taidegraafikot ry:n pajamestari ja taidegraafikko Essi Immonen sekä taidegraafikko Tiina Salmi

Tervetuloa!

 

Painovoima toteuttaa Suomi–Japani 100 -juhlavuoden hengessä japanilaisen vesiväripuupiirustusnäyttelyn Pro Puu -galleriassa 4.–31.5.2019. Mukana on harvinaisuuksia yksityisistä kokoelmista, kuten 1900-luvun alun Shin-hanga -taidekauden mestareiden teoksia, joita on Suomessa harvoin esillä. Toukokuun aikana järjestetään myös työpajoja, joihin yleisö pääsee halutessaan osallistumaan. Lisäksi 11.5. Sataman kesän avauksessa nähdään puupiirrostyönäytös.

Kaikki näyttelyyn liittyvät tapahtumat ovat maksuttomia.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet solmittiin. Juhlavuoden kunniaksi Päijät-Hämeessä järjestetään Japan Weeks – Japanin viikot -kokonaisuus kesäkuussa 2019. Näyttely toimii alustuksena kesän muille tapahtumille esittelemällä taidegrafiikan alaa, jonka juuret ovat syvällä Japanin historiassa.

Näyttelyn puupiirrokset ovat pääosin peräisin 1900-luvun alusta, ajalta jolloin Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet saivat alkunsa. Mukana on myös muutama moderni, perinteisten töiden kanssa keskusteleva teos. Suurin osa näyttelyn teoksista edustaa Shin-hanga -taidesuuntausta. Japani oli 250 vuotta ulkomailta eristettynä, ja vasta 1800-luvun lopulla maa avautui länsimaisille vaikutteille. Samaan aikaan kun japonismi villitsi Eurooppaa, länsimaisen kulttuurin tuulet pyyhkivät Japanin yli ja vaikuttivat taiteilijoiden ilmaisuun ja japanilaiseen elämään yleensäkin.

Ainutlaatuiset teokset ovat peräisin taidegraafikko ja kirjataiteilija Tuula Moilasen sekä itämaisen taiteen asiantuntijan, Kitano Art taideliikkeen omistajan Ralf Johanssonin yksityiskokoelmista. Näyttelyä täydentää kaksi Lahden Taidemuseon kokoelmista lainattua teosta. Tuula Moilanen on Suomen Puupiirtäjien Seuran perustajajäsen ja hänet tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirustuksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli 20 vuoden ajan (1989-2012), jonka aikana hän perehtyi syvällisesti maan kulttuuriin ja taide-elämään.

Näyttelyn järjestämiseen on antanut tukensa Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto sekä Lahden kaupunki, ja se on osa Painovoiman Impact Lahti – tekemisen alusta, kulttuurin kohottaja -hanketta.

PRO PUU -galleria
Satamakatu 2 A, Lahti
www.propuu.fi

ma-pe 10-17
la 10-14
su 5.5. klo 11-15
helatorstai 30.5. klo 11-15

 

Tänä vuonna myös kadut ovat vihreät!

Lahden urbaanein korttelijuhla tulee jo seitsemännen kerran täyttämään Rautatienkadun musiikilla, tanssilla, taiteella ja osallistavilla ohjelmapisteillä. Liity seuraan selvittämään, mitä tänä kesänä tapahtuu!

Osallistavaa taidetta tarjoamassa myös Painovoima.

 

Maalaa ja piirrä Helene Schjefbeckin syntymäpäivän ja Kuvataiteen päivän kunniaksi!

Suuressa Maalaustapahtumassa jokainen voi maalata, piirtää tai tehdä yhteistaideteoksen. Tekniikka on vapaa! Tapahtumaan voi ottaa osaa yksin, yhdessä, ryhmässä, seurassa tai osallistumalla isompaan tapahtumaan. Päivä on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä ja nimetty Kuvataiteen päiväksi. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2011 lähtien.

Tapahtumaa organisoi Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry ja tapahtumaan on kutsuttu valtakunnallisesti mm. taideseuroja, kuntia, seurakuntia, hoitolaitoksia, sairaaloita, päiväkoteja, palvelutaloja sekä kerhoja. Tapahtuman on tarkoitus olla kaikille avoin ja maksuton. Tule mukaan!