Mukkulan Kartanoteatteri

Ainopuiston teatteri esitti kesällä 2018 Mukkulan kartanolla kesäteatteria.

MOKULLAN MARIA -näytelmä kertoi Mokullan, Mukkulan kartanon omistajasuvun von Hausenin elämästä 1860- ja 70-luvulla, kun kartanonherra Arndt von Hausenin kuoltua kartanoa ryhtyi ylläpitämään hänen leskipuolisonsa Maria Wilhelmina Edelheim. Näytelmän kirjoitti ja ohjasi Timo Taulo.


***

Kesäkuisena sunnuntaiaamuna 1877 Mokullan kartanon emäntä Maria Edelheim katsoi ulos salin järven puoleisessa ikkunasta. Kartanon väki ja talous oli suurten nälkävuosien ja laman jälkeen kasvanut von Hausenin suvun satavuotisen kartanonpidon ajan parhaaseen kuntoon, mutta silti Maria tunsi olonsa yksinäiseksi.

Marian edesmenneen puolison, sotaviskaali Arndt Johan von Hausenin isoisä oli ostanut Mokullan tilan 1795. Maria oli vastoin tahtoaan joutunut emännäksi. Hän oli haaveillut laulajattaren urasta, olipa hän jo debytoinut omassa konsertissaan Arkadia-teatterissa ja loistavin arvosteluin. Mutta tuomari von Hausenin kuolema muutti kaiken. Maria omistautui Mokullalle. Vahvatahtoiseksi karaistunut Maria mursi ihmisten ennakkoluuloja; ansaitsi kovalla työllään kartanon väen kunnioituksen, mutta menetti myös itse paljon. Paljon enemmän kuin osasi arvatakaan.

Maria tunsi äkkiä vaaran tunteen. Hän katsoi ikkunasta järvelle ja näki mustien savupatsaiden, kuumottavien liekkien nousevan järven takaa, kylästä. Samassa soi kartanon palokello…

***

www.ainopuistonteatteri.fi/mukkulankartanoteatteri