Mukkulan Kartano

Kartanon tarina alkaa 1460-luvulta, jolloin asiakirjoissa on viitattu Mukkulaan sekä kylän että talon nimenä. Kartanon pitkään ja monimuotoiseen historiaan liittyy niin vaatimattomia kausia katoajalta kuin loiston ja kukoistuksen aikojakin. Mukkula on ollut muun muassa sotilassairaalan verovapaana rälssitilana, Muculan sotilaskartanona, parin vuosisadan ajan. Tämän jälkeen 1700-luvulla päärakennus koki ison uudistuksen, kun se kuoriutui alkuperäisestä Ruotsin armeijan upseerin virkatalon asustaan.

Mukkulan todellinen kukoistuskausi alkoi 1700-luvun lopussa, kun sen isännäksi saatiin kapteeni Arndt Johan von Hausen. Kartanon päärakennuksesta kasvoi von Hausenin omistuksessa juhlallinen keisarityylin edustaja, jonka puutarhaa hallitsivat komeat tammet ja englantilainen maisemallisuus. Päärakennusta uudistettiin perusteellisesti myöhemminkin, ja sen pihapiiriin rakennettiin uusia rakennuksia. Tilalla toimi tuolloin meijeri sekä kauppapuutarha kasvihuoneineen ja lämpökeskuksineen.

Mukkulan Kartanon omistukset kulkivat kytköksissä von Hauseniin aina vuoteen 1959 saakka, jolloin siitä tuli Lahden kaupungin matkailu- ja vapaa-ajankeskus. Rakennus on toiminut sen jälkeen niin koulutuspaikkana kuin taiteen tapahtumakeskuksenakin. Maailmankartalle kartanon on vienyt edelleen voimissaan oleva Mukkulan kirjailijakokous, joka on houkutellut paikkakunnalle merkittäviä kirjailijoita jo vuodesta 1963. Itse päärakennus oli tyhjillään vuodesta 2009, kunnes Vanajanlinna Group käänsi uuden lehden kartanon historiassa vuoden 2015 alussa.

Mukkulan Kartano on tänä päivänä uniikki ja hienostunut designkartanohotelli. Tarjolla on 17 huoneen, 3 kokoustilan ja ravintolan sekä rantasaunan käsittävä kokonaisuus, jossa järjestetään tilauksesta kokouksia, tapahtumia sekä juhlia.

Kartano on avoinna ryhmille tilauksesta.