Pajat pyörillä

Kulttuuri- ja taideyhdistys Painovoima ry on käynnistänyt Pajat pyörillä -projektin, jonka avulla taidetyöpajoja viedään Päijät-Hämeen pieniin, sivukylissä sijaitseviin kouluihin. Kevään 2020 aikana toteutettava hanke on saanut rahoitusta maaseuturahasto Päijänne-Leader ry:ltä, jonka johdosta taidetyöpajat ovat kouluille maksuttomia.

Idea projektiin lähti koulujen tarpeesta; taidekasvatus on tärkeää, mutta kuljetusten järjestely usein hankalaa keskusta-alueiden ulkopuolisille kouluille. Näin syntyi ajatus siirtää Sammonkadun tiloissa järjestettävät taidepajat suoraan koululaisten luo. Pajat pyörillä -hanke tukee uuden opetussuunnitelman mukaista monialaista oppimista ja ilmiöoppimista.

Pajapäivien sisältöinä tarjotaan erilaisiin luoviin menetelmiin pohjautuvia perehdytyksiä. Elämän reseptikirjapajassa piirretään ja maalataan, Monotypia-pajassa kokeillaan taidegrafiikan alkeita ja Paperipajassa valmistetaan käsin paperia, jonka raaka-aineena käytetään kierrätyspuuvillaa. Näiden lisäksi voidaan järjestää myös sanataide-, käsityö- tai DJ-pajoja. Taidetyöpajojen sisältö on räätälöitävissä kohderyhmän iän, lukumäärän ja kiinnostusten mukaan. Pajojen ohjaajina toimivat Painovoima-yhteisön päijäthämäläiset taiteilijat ja luovan alan ammattilaiset.

Konseptia on testattu syksyllä 2018 osana Painovoima – Impact Lahti – tekemisen alusta, kulttuurin kohottaja -EAKR-hanketta. Tällöin taidetyöpajoja järjestettiin kolmessa eri lahtelaisessa alakoulussa. Kevään 2020 aikana Pajat pyörillä -hanke vierailee muun muassa Asikkalassa, Heinolassa ja Sysmässä.

Lisätietoja:

Pekka Litmanen / 044 278 5923 / painovoimapaja@gmail.com projektipäällikkö

Johanna Santala / 040 595 9931/ painovoimapaja@gmail.com, hankekoordinaattori / tuottaja