Länsituulen tuomisia

Painovoima ry toteuttaa Suomi–Japani 100 -juhlavuoden hengessä japanilaisen vesiväripuupiirrosnäyttelyn Pro Puu -galleriassa. Näyttely on esillä 4.–31.5.2019. Mukana on harvinaisuuksia yksityisistä kokoelmista, kuten 1900-luvun alun Shin-hanga -taidekauden mestareiden teoksia, joita on Suomessa harvoin esillä. Toukokuun aikana järjestetään myös maksuttomia työpajoja, joihin yleisö pääsee halutessaan osallistumaan. Lisäksi 11.5. Sataman kesän avauksessa nähdään puupiirrostyönäytös.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet solmittiin. Juhlavuoden kunniaksi Päijät-Hämeessä järjestetään Japan Weeks – Japanin viikot -kokonaisuus kesäkuussa 2019. Näyttely toimii alustuksena kesän muille tapahtumille esittelemällä taidegrafiikan alaa, jonka juuret ovat syvällä Japanin historiassa.

Toinen tärkeä syy näyttelyn ja sen oheistapahtumien järjestämiseen on taidegrafiikan tunnettavuuden lisääminen ja sen monimuotoisuuden esittäminen. Taidegrafiikan tunnettavuus ja merkitys on viimeisten vuosikymmenten aikana jäänyt nopean kuvan tuottamisen jalkoihin ja taidegrafiikka sekoitetaan nykyään usein virheellisesti graafisen alan tietokoneavusteiseen, digitaalipohjaiseen kuvien muokkaukseen.

Näyttelyn puupiirrokset ovat pääosin peräisin 1900-luvun alusta, ajalta jolloin Suomen ja Japanin diplomaattisuhteet saivat alkunsa. Mukana on myös muutama moderni, perinteisten töiden kanssa keskusteleva teos. Suurin osa näyttelyn teoksista edustaa Shin-hanga -taidesuuntausta. Japani oli 250 vuotta ulkomailta eristettynä, ja vasta 1800-luvun lopulla maa avautui länsimaisille vaikutteille. Samaan aikaan kun japonismi villitsi Eurooppaa, länsimaisen kulttuurin tuulet pyyhkivät Japanin yli ja vaikuttivat taiteilijoiden ilmaisuun ja japanilaiseen elämään yleensäkin.

Ainutlaatuiset teokset ovat peräisin taidegraafikko ja kirjataiteilija Tuula Moilasen sekä itämaisen taiteen asiantuntijan, Kitano Art taideliikkeen omistajan Ralf Johanssonin yksityiskokoelmista. Näyttelyä täydentää kaksi Lahden Taidemuseon kokoelmista lainattua teosta. Tuula Moilanen on Suomen Puupiirtäjien Seuran perustajajäsen ja hänet tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirustuksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli 20 vuoden ajan (1989-2012), jonka aikana hän perehtyi syvällisesti maan kulttuuriin ja taide-elämään.

Näyttelyn järjestämiseen on saatu tukea Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastosta ja se on osa Painovoiman Impact Lahti – tekemisen alusta, kulttuurin kohottaja -hanketta.