”Lahdessa päätettiin, että nyt saa riittää” – Suomen saastunein järvi on historiaa – Nyt Lahdessa voi ihailla ehdokasta Unescon maailmanperintökohteeksi – Apu.fi artikkeli, Hiukka Hyvä ja Painovoima mukana

Linkki

Lahdessa syntynyt, mutta nykyään Helsingissä asuva Miila Hyökki innostui korona-aikana tutkimaan, miten parturien lattialle jääviä hiuksia voisi käyttää huovutettujen mattojen raaka-aineena. Hyökki oli kuullut, että Yhdysvalloissa sellaisia mattoja käytetään öljyn imeyttämiseen ympäristöstä. Nyt Hyökki on hankkinut Lahteen huovutuskoneen.

– Odotan tuloksia kahdesta isosta tutkimuksesta, joissa selvitetään, miten hiuksia voisi jatkojalostaa. Tutkimustulokset määrittävät tulevaa kaupallista kehitystyötä, Hyökki kertoo.

Kampaamot ovat lähteneet innokkaasti mukaan hankkeeseen. Hiukset ovat ongelmajätettä, jolle on vaikea keksiä käyttöä.

– Hiusjätettä kertyy valtavia määriä, eläinten karvasta puhumattakaan. Yleensä se päätyy sekajätteeseen. Hiuksia voisi käyttää öljynimeytysmattojen lisäksi myös kasvualustoihin sitomaan kosteutta.

Hyökin toi Lahteen paitsi yhteistyö LAB Muotoiluinsituutin kanssa myös Sopenkorven alueelle noussut luovien alojen kiertotalouskeskus. Sen johtaja, Painovoima ry:n Pekka Litmanen on liittynyt mukaan hiusten uusiotuotantoa kehittelevään toimintaan.

– Lahden ympäristömaineesta alkoi kuulua joka tuutista. Huovutuskone päätyi Lahteen, koska täältä sain rahoituksen toimintaan. Ilman sitä en olisi tässä pisteessä, Hyökki kertoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *